„A szépítő gabona: fényessé teszi a hajat, erősíti a körmöket, véd a fogszuvasodástól, biztosítja a szép arcbőrt, s késlelteti az öregedést. Mindezt magas kovasav tartalma biztosítja. A kölesben megtalálható minden, amire szervezetünknek szüksége van: szénhidrátok, fehérjék, zsírok, ásványi anyagok: kálium, magnézium, vas, foszfor, B vitaminok. Vashiány gyógyítására is ajánlott: napi 100 g köles fogyasztása a napi vasszükséglet közel 50%-át fedezi. Magas metionin-, cisztin-, ciszteintartalma elősegíti a máj regenerációját. Könnyen emészthető, alacsony a keményítő tartalma, és emésztésekor nincs gázképződés. Rendszeres fogyasztása rákmegelőző hatású.”
forrás : Biotippek
A fent leírtak miatt egyre többet használom a kölest, - szép haj, szép bőr, szép körmök, késlelteti az öregedést – van-e olyan nő (férfi), akinek erre nincs szüksége?
Zöldfűszeres kölesgombócok
Hozzávalók 4 személyre:
½ csésze köles
1 ½ csésze alaplé
1 kis fej lilahagyma
20 dkg reszelt cukkini
20 dkg reszelt sárgarépa
1 gerezd fokhagyma
½ evőkanál rozmaring
½ evőkanál oregánó
1 evőkanál petrezselyem
tengeri só
bors
1 tojás
olívaolaj
A kölest egy teáskanál olívaolajon megpirítom, felöntöm az alaplével, és puhára párolom. A kihűlt köleshez hozzá adom a zöldségeket, a tojást és a finomra vágott zöldfűszereket. Sóval és borssal ízesítem. A könnyebb formázhatóság kedvéért 1 órára a hűtőbe teszem pihenni. Egy tapadásmentes serpenyőben kevés olajon mindkét oldalát arany barnára sütöm. Zöldsalátával tálalom.